Steinbrautag

Juli 2020 hebben we een "Steinbrautag" activiteit georganiseerd bij Brouwerij Strijder in Son en Breugel. Hierbij kregen we echt het oergevoel van bier brouwen. Steenbrouwen is een eeuwenoude brouwtechniek, waarbij het wort verhit wordt door middel van gloeiend hete lavastenen. Bieren die op deze wijze worden gebrouwen staan bekend onder de Duitse naam Steinbier. De gebruikte stenen worden in een houtvuur opgestookt. Deze zorgen ervoor dat het wort aan de kook wordt gebracht en de wortsuikers worden gekarameliseerd. Hierdoor komt er trouwens ook een rooksmaak aan het bier.

De activiteit

We hebben 80 liter wort gemaischt in de maischketel van Brouwerij Strijder. Daarna is deze 80 liter naar de vuurplaats verplaatst. Hier hebben we grote keien in houtvuur gelegd en deze opgestookt tot hoge temperatuur. Na ongeveer een half uur werden de hete stenen met een grote zeef langzaam in het wort geplaatst. Elke steen zorgde ervoor dat het wort ongeveer 10 graden in temperatuur toenam. Dit proces hebben we toegepast, totdat het wort kookte. Toen was het genoeg om elke 10 minuten een nieuwe kei (of keien) te laten zakken.

Tijdens het zakken kwamen er dikke rookwolken uit de ketel, die enorm naar karamel roken. Na een uur roken/koken, het geheel teruggekoeld met een platenkoeler naar 11 graden en vergist als lager.

De smaak is duidelijk gerookt (als eikengerookte mout) en karamel. Er is twee keer goed gezeefd, maar nog zit er in elk flesje een laagje zand/keitjes onderin.