30 Maart was het weer zover. De gezamenlijke brouwdag bij Unibrew Zuid Nederland. Deze keer waren we met 7 brouwers van het Peels Bierbrouwersgilde en 2 gastbrouwers. Deze keer was gildelid Berry zo vriendelijk om ons te ontvangen op zijn zaak in Beek en Donk. Het weer had niet beter kunnen zijn. Deze keer ook veel geïnteresseerden die een kijkje kwamen nemen. Ondanks wat elektriciteit probleembjes, de hoofdzekering was niet opgewassen tegen 5 elektrische brouwers die tegelijk wilde koken, is het al met al toch goed gekomen. Beetje schuiven met pannen en branders. Ook dit jaar hebben we weer gebrouwen voor de megablend. Dit jaar wordt het een sterke Saison. De combinatie van de Saison met de al aanwezige Brett in ons wijnvat zal tot een smakelijk bier moeten leiden. Het wachten is nu begonnen.

Foto's brouwdag

 

Recept

Omschrijving

Waarde

Kenmerk

0040

Naam recept

megablend '19

Brouwdatum

30-03-2019

Bierstijl

Saison (Sterke)

Volume

21,9 l

Begin SG

1,088 SG

Berekende kleur (Morey)

13 EBC

Berekende bitterheid (Tinseth)

22 IBU

Brouwzaalrendement

79,2 %

Kooktijd

75 min.

Water en brouwzouten

Hoeveelheid

Ingrediënt

28,00 l

Water

 

Vergistbare ingrediënten

Hoeveelheid

Naam

Mouterij

Kleur

%

6,00 kg

Pale mout. Maris Otter

Thomas Fawcett and Sons

5 EBC

75,0 %

0,50 kg

Speltvlokken

Supermarkt

3 EBC

6,3 %

0,50 kg

Roggemout

Weyermann

4 EBC

6,3 %

0,50 kg

Havervlokken

Supermarkt

2 EBC

6,3 %

0,50 kg

Tarwevlokken

Supermarkt

2 EBC

6,3 %

Maischschema

Omschrijving

Temperatuur

Stap tijd

Rust tijd

Beslagdikte

Beta-amylaserust

62,0 °C

1 min.

20 min.

3,5 l/kg

Alfa-amylaserust

72,0 °C

15 min.

30 min.

3,5 l/kg

Uitmaischen

78,0 °C

10 min.

5 min.

3,5 l/kg

Hop

Hoeveelheid

Naam

Type

% alfazuur

Kooktijd/toevoeging

IBU

20,0 g

Sorachi Ace

pellets

12,0%

60 min.

22,1 IBU

20,0 g

Sorachi Ace

pellets

12,0%

0 min.

0,0 IBU

Gist

Hoeveelheid

Naam

Type

1,0 pak(ken)

Farmhouse Ale (3726)

bovengist