Megablend '17-'18

Ook dit jaar moest het vat weer gevuld worden. Voor dit jaar is er gekozen om een Wee Heavy te gaan brouwen. Zoals het voorgaande jaar is de gezamenlijke brouwdag de aftrap om met zijn allen het recept te gaan brouwen. Dit jaar zijn we neergestreken bij het Brabants genot in Waalre. Na een geslaagde dag brouwen komt het lange wachten. Eerst enkele weken tot de vergisting voorbij is. Man o man wat smaakt het bier al lekker zonder het rijpen op vat.

Na een 3 maanden rijpen gebeurd er iets aparts, er begint iets te groeien op het bier. Hmm als dat maar goed gaat???

 Megablend pellicle

 

Gelukkig hebben we met zijn allen een vrijwilliger aan kunnen wijzen die het goedje voor ons kan voorproeven. De voorproever was de volgende gilde avond weer gewoon aanwezig, dus het is veilig om te consumeren. De smaak was er alleen maar beter op geworden. Een klein zuurtje in het bier, een hint van paardendeken. Dat kan maar een dader zijn, een Brett infectie. Het grote nadeel nu is dat Brett zijn tijd nodig heeft. Moeten we nog langer wachten alvorens we kunnen bottelen.

Na 10 maanden rijpen op vat is het bier perfect op smaak, tijd om te gaan bottelen

Megablend '17-'18 Untappd

 

Recept:

Omschrijving

Waarde

Naam recept

PBG Wee Heavy

Brouwdatum

30-09-2017

Bierstijl

Scotch Ale (Strong)

Volume

40,0

Begin SG

1,104 SG

Eind SG

1,022 SG

Schijnbare vergistingsgraad

79,8%

Alcoholgehalte

10,7 vol.%

Berekende kleur (Morey)

46 EBC

Berekende bitterheid (Tinseth)

18 IBU

Brouwzaalrendement

81,6 %

Kooktijd

90 min.

Water en brouwzouten

Hoeveelheid

Ingrediënt

40,00 l

Water

24,83 l

Spoelwater

Vergistbare ingrediënten

Hoeveelheid

Naam

Mouterij

Kleur

%

15,82 kg

Pale mout. Maris Otter

Thomas Fawcett and Sons

5 EBC

87,6 %

0,98 kg

Crystal mout

Thomas Fawcett and Sons

130 EBC

5,4 %

0,78 kg

Münchenermout

Dingemans

15 EBC

4,3 %

0,39 kg

Dark Crystal mout

Thomas Fawcett and Sons

300 EBC

2,2 %

0,10 kg

Geroosterde gerst

Dingemans

1600 EBC

0,5 %

Maischschema

Omschrijving

Temperatuur

Stap tijd

Rust tijd

Beslagdikte

 

68,0 °C

2 min.

60 min.

2,2 l/kg

Hop

Hoeveelheid

Naam

Type

% alfazuur

Kooktijd/toevoeging

IBU

68,0 g

E.K. Golding

pellets

5,7%

60 min.

16,4 IBU

24,0 g

E.K. Golding

pellets

5,7%

10 min.

2,1 IBU

Gist

Hoeveelheid

Naam

Type

0,0 pak(ken)

Scottish Ale (1728)

bovengist

Vergisting

Kenmerk

Waarde

Starttemp. vergisting

20,0 °C

Max. temp. hoofdvergisting

20,0 °C

Eind temp. hoofdvergisting

20,0 °C

Eind SG hoofdvergisting

1,022 SG

Schijnbare vergistingsgraad

79,8%

Start nagisting

07-10-2017

Temp. nagisting

0,0 °C

Start lagering

21-10-2017

Temp. lagering

0,0 °C